SPELTIPSPROFFS REKOMMENDERAR

 

Endast 1x omsättningskrav minsta odds 1.80

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. | Regler & villkor här. | stodlinjen.se | spelpaus.se | Spela ansvarsfullt.

Omsättningskrav: 6x – Min Odds: 1.80

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.  Läs fullständiga regler och villkor här

Omsättningskrav: 6x bonus + insättning. Min odds 1.8


18+ år | spela ansvarsfullt | stödlinjen.se. Spelpaus.se | Läs fullständiga regler och villkor här.

Allsvenskan: Sveriges främsta fotbollsliga

Allsvenskan är Sveriges främsta fotbollsliga, med en rik historia och spännande framtid. I denna bloggpost kommer vi att utforska Allsvenskans utveckling genom åren, de mest framstående klubbarna och legendariska spelare som har gjort ligan till vad den är idag. Vi kommer även att ta en titt på hur Allsvenskan syns i media och vad framtiden har i sitt sköte för denna anrika turnering. Låt oss dyka in i världen av svensk fotboll!

Historia

Allsvenskan är Sveriges främsta fotbollsliga och har en lång historia. Den grundades år 1924 och består av de bästa fotbollsklubbarna i landet. Genom åren har ligan utvecklats med regeländringar och spelscheman för att möta det ökande intresset för sporten. Lag från hela landet deltar i Allsvenskan, vilket gör den till en prestigefylld turnering där klubbarna kämpar om mästartiteln varje säsong. Historien bakom Allsvenskan är rik på passion, rivalitet och framstående prestationer som har cementerat dess plats som hjärtat av svensk fotboll.

Bakgrund

Fotbollens popularitet i Sverige har alltid varit stark, med en stor entusiasm och passion för sporten bland folket. Detta har skapat ett behov av en nationell fotbollsliga som kan samla de bästa lagen från hela landet för att konkurrera på högsta nivå. För att möta detta behov inleddes organiserad fotbollsverksamhet där lag från olika regioner började spela mot varandra regelbundet, vilket ledde till utvecklingen av Allsvenskan. Enligt ett spelschema bestämmer man vilka lag som möter varandra och när de ska spela.

Skapandet av Allsvenskan

Grundandet av Allsvenskan skedde med syftet att skapa en högsta nationell fotbollsliga i Sverige.

År 1924 samlades 12 klubbar och tillsammans bildade de den nya ligan. Dessa klubbar, som representerade olika regioner i landet, bidrog alla aktivt till bildandet genom att dela erfarenheter och idéer för att utveckla svensk fotboll på högsta nivå.

Vid starten infördes regler och strukturer för att säkerställa en rättvis kompetition. Varje lag spelade två matcher mot varje annat lag, både hemma och borta, vilket resulterade i totalt 22 matcher per säsong. Ett noggrant upprättat spelschema garanterade jämnhet mellan klubbarnas möten under hela säsongen. Dessa tidiga beslut grundlade grunden för den framgångsrika Allsvenskan vi ser idag.

Utveckling genom åren

Allsvenskan har genomgått en imponerande utveckling under åren. Expanderandet av ligan och det ökade intresset från publiken har bidragit till att göra Allsvenskan till Sveriges främsta fotbollsliga. Lagets historiska prestationer och rekord inom ligan har också spelat en betydande roll i dess framgångar. Dessutom har rivaliteter mellan klubbarna skapat spänning och entusiasm bland fansen.

 • Allsvenskan har expanderat, vilket innebär fler lag som deltar
 • Publikintresset för ligan har ökat markant
 • Historiska prestationer och rekord sätts regelbundet inom Allsvenskan
 • Klubbarnas rivalitet skapar spännande matcher

Denna kontinuerliga utveckling visar på Allsvenskans ständigt växande popularitet och betydelse i svensk fotboll.

Ligan idag

Allsvenskan är Sveriges främsta fotbollsliga och består av 16 lag som tävlar i ett spelformat med både hemma- och bortamatcher. Säsongen har varit fylld av spänning och höjdpunkter, med imponerande prestationer från såväl etablerade storklubbar som nykomlingar. Publiken har fått njuta av hårda matcher, fantastiska mål och oväntade resultat. Allsvenskan fortsätter att vara en showcase för landets bästa fotbollstalanger samt ett viktigt evenemang för fans över hela landet.

Antal lag

Historiskt sett har Allsvenskan bestått av 14 lag. Men efter 2008 bestämde man att utöka det till 16 lag. Sedan dess har det alltså varit 16 lag. Utökningen av antalet lag gör att det blir fler spännande matcher och hårdare konkurrens i ligan.

 • Allsvenskan har historiskt sett haft 14 lag.
 • Utökning till 16 lag – år 2008
 • 2 lag flyttas ner till Superettan
 • 1 lag kvalar om att få spela kvar i Allsvenskan eller flyttas ner till Superettan
 • 1 lag får en Champions League kval plats
 • 2 lag får Europa Conference League kval platser

Spelformat

Allsvenskan spelas enligt ett dubbelmöte format där varje lag möter alla andra lag två gånger under säsongen, både hemma och borta. Detta ger en rättvis bedömning av varje lags styrka över hela säsongen.

 • Allsvenskan spelas med ett dubbelmöte format
 • Varje lag möter alla andra lag två gånger
 • Matcher spelas både hemma och borta
 • Ger en rättvis bedömning av lagen över säsongen

Säsongens höjdpunkter

Derbyt mellan Malmö FF och IFK Göteborg är alltid en spektakulär händelse som lockar stor publik. Superettan-vinnaren har chansen att kvalificera sig för Allsvenskan genom playoff-matcher mot det tredje sista laget i Allsvenskan. Den årliga avsparksmatchen markerar starten på varje ny säsong där vinnarna från föregående års ligaspel deltar.

 • Spektakulärt derby mellan Malmö FF och IFK Göteborg
 • Playoff-matcher för Superettan-vinnaren att kvalificera sig för Allsvenskan

Allsvenskans lag 2023

Elfsborg Logo Allsvenskan 2023

IF Elfsborg

Malmö FF allsvenskan 2023

Malmö FF

BK Häcken Allsvenskan - 2023

BK Häcken

Djurgården allsvenskan 2023

Djurgårdens IF

Hammarby IF Allsvenskan 2023

Hammarby IF

IFK Norrköping - Allsvenskan 2023

IFK Norrköping

Mjällby AIF allsvenskan 2023

Mjällby AIF

Kalmar FF allsvenskan 2023

Kalmar FF

IFK Värnamo - allsvenskan 2023

IFK Värnamo

Halmstads BK Allsvenskan 2023

Halmstads BK

IF Brommapojkarna allsvenskan 2023

IF Brommapojkarna

IFK Göteborg allsvenskan 2023

IFK Göteborg

Degerfors IF Allsvenskan 2023

Degerfors IF

AIK Allsvenskan 2023

AIK

IK Sirius allsvenskan 2023

IK Sirius

Varberg BoIS Allsvenskan 2023

Varberg BoIS

Mest framstående klubbar

 • AIK har en imponerande historia och är känt för sin starka försvarslinje. Klubben har vunnit flera SM-guld och behåller alltid en konkurrenskraftig position i Allsvenskan.
 • IFK Göteborg är också en av de mest framstående klubbarna med sina många titlar både nationellt och internationellt. Laget kännetecknas av sitt snabba anfallsspel och skickliga spelartrupp.

AIK

AIK är en av de mest framstående fotbollsklubbarna i Allsvenskan. Med en rik historia och imponerande meriter har AIK etablerat sig som en kraft att räkna med inom svensk fotboll. Klubben har vunnit flera SM-guld och har även deltagit i europacupspel.

Historia och meriter:

 • Vinnare av flera SM-guld
 • Deltagande i europacupspel

AIKs nuvarande trupp präglas av ett offensivt spelstil, där snabbhet, teknik och kreativitet utmärker laget. Spelarna visar stort engagemang på planen och kämpar för varje boll. Truppen består av talangfulla spelare som samarbetar väl för att uppnå framgång.

Nuvarande trupp och spelstil:

 • Offensivt spel med fokus på snabbhet, teknik och kreativitet
 • Engagerade spelare som kämpar hårt

Supporterkulturen runt AIK är levande och passionerad. Klubben har lojala fans som fyller arenan vid varje match för att visa sitt stöd. Supportrarna sjunger hängivet klubbens sånger under matcherna, vilket skapar en fantastisk atmosfär.

Supporterkultur:

 • Levande supporterkultur med passionerade fans
 • Lojala supportrar som ger sitt fulla stöd vid varje match

Sammanfattningsvis kan man säga att AIK är en anrik klubb med en imponerande historia och meriter. Klubbens nuvarande trupp spelar en offensiv fotboll med fokus på snabbhet, teknik och kreativitet. Supporterkulturen runt AIK är levande och passionerad, vilket skapar en fantastisk atmosfär på arenan vid varje match.

IFK Göteborg

Framstående spelare genom tiderna:

IFK Göteborg har haft flera framstående spelare genom åren, som har bidragit till klubbens framgångar. Namn som Glenn Hysén, Stefan Rehn och Tobias Hysén är bara några exempel på spelare som har utmärkt sig och blivit legendariska inom klubben.

Rivalitet med AIK och Djurgårdens IF:

En av IFK Göteborgs mest intensiva rivaliteter är med Stockholmslagen AIK och Djurgårdens IF. Dessa möten präglas ofta av stark rivalitet både på planen och bland supportrarna. Matcherna mellan lagen anses vara höjdpunkter i Allsvenskan varje säsong.

Stadion och supporterklubbar:

IFK Göteborg spelar sina hemmamatcher på Gamla Ullevi stadion i centrala Göteborg. Stadion rymmer över 18 000 åskådare och skapar en fantastisk atmosfär under matcherna. Klubben har också ett antal supporterklubbar, där den största är Änglarna, som alltid ger sitt stöd till laget oavsett om det går bra eller dåligt.

Malmö FF

Dominansen i Allsvenskan de senaste åren har varit tydlig för Malmö FF. Med flera ligatitlar och framgångsrika säsonger har klubben etablerat sig som en av Sveriges främsta fotbollslag. Men Malmö FF sträcker sig också bortom nationella gränser, med imponerande spel i Europacuperna och internationella framgångar.

En viktig del av klubbens utveckling är ungdomsakademin. Genom att fokusera på talangutveckling och ge unga spelare möjlighet att växa in i A-laget, har Malmö FF byggt en stabil grund för framtiden. Ungdomsakademins betydelse kan inte underskattas när det gäller att upprätthålla klubbens status som ett topplag både nationellt och internationellt.

Djurgårdens IF

Historiska rivaliteter inom Stockholm har gjort Djurgårdens IF till ett av stadens mest älskade lag. De starka konkurrensen med AIK och Hammarby IF har skapat spännande och intensiva matcher genom åren. Klubben har också imponerat med sina viktiga titlar, bland annat fyra allsvenska mästerskap och två svenska cupvinster under sin historia. För närvarande är det definitivt värt att hålla ett öga på stjärnspelare som Emir Kujovic och Haris Radetinac, vars prestationer kan vara avgörande för lagets framgång i kommande säsonger.

Helsingborgs IF

Helsingborgs IF är en av de äldsta fotbollsklubbarna i Sverige och har en framstående historia inom Allsvenskan. Klubben har vunnit ligan sju gånger och har en stark supporterbas som alltid stöttar laget på hemmaarenan Olympia. Helsingborgs IF fortsätter att vara en konkurrenskraftig kraft inom svensk fotboll och strävar efter att återigen bli Allsvenskans mästare.

Legendariska spelare

Sven Rydell var en av de mest framstående spelarna i Allsvenskan under sin tid. Han är fortfarande den främsta målskytten genom tiderna och hans prestationer på planen har gjort honom till en legendarisk spelare inom svensk fotboll.

Nils Liedholm är en annan legendarisk spelare som utmärkte sig i Allsvenskan. Med sitt tekniska skicklighet och kreativa spel blev han en nyckelspelare för sitt lag och bidrog till flera framgångsrika säsonger.

Kennet Andersson, även känd som ”den vita puman”, är också värd att nämna när det gäller legendariska spelare i Allsvenskan. Hans fysik och förmåga att göra mål gjorde honom till en farlig anfallsspelare som alltid var svår att stoppa.

Zlatan Ibrahimović behöver ingen introduktion när det kommer till svensk fotbollshistoria. Han har vunnit flera titlar med olika klubbar både nationellt och internationellt, vilket gör honom till en av de mest framstående svenska fotbollsspelarna genom tiderna.

Henrik Larsson är också ett namn som inte får glömmas bort när man pratar om legender inom svensk fotboll. Med sin eleganta stil, tekniska färdigheter och fantastiska målsinne blev han älskad av fans över hela landet.

Dessa fem spelare representerar bara några exempel på de många legenderna inom svensk fotbolls historia. Deras insatser på planen har inspirerat och imponerat på generationer av fotbollssupportrar och deras arv kommer att leva vidare för alltid.

Sven Rydell

Sven Rydell var en av de mest framstående svenska fotbollsspelarna genom tiderna. Han föddes år 1905 och växte upp i Stockholm, där han började spela för Hammarby IF som ung. Hans karriär tog fart när han gick med i AIK och spelade i Allsvenskan under 1920–1930-talet. Rydell anses vara en av de mest produktiva målskyttarna någonsin, med hela 49 landslagsmål på sin meritlista.

Rydells prestationer och rekord talade för sig själva. Han vann fem allsvenska guldmedaljer med AIK och blev dessutom skyttekung sex gånger – ett rekord som fortfarande står sig än idag. Efter att ha lagt skorna på hyllan arbetade han som tränare och fortsatte bidra till svensk fotbolls framgång.

Sven Rydells arv inom svensk fotboll är omistligt. Hans genombrott som målgörare banade vägen för andra svenska spelare att visa sin talang internationellt, vilket har gjort Allsvenskan till den starka liga den är idag. Genom sina insatser inspirerar Rydell fortfarande unga spelare att sträva efter framgång både nationellt och internationellt inom fotbollen

Nils Liedholm

Nils Liedholm var en framstående fotbollsspelare och tränare som gjorde betydande bidrag till svensk fotboll. Under sin spelarkarriär var han känd för sin teknik och eleganta spelstil. Han vann flera titlar med sitt lag, både i Italien och Sverige.

Som tränare hade Liedholm stor framgång, både nationellt och internationellt. Han ledde Roma till två Serie A-titlar under 1980–talet och tog också hem flera triumfer i svenska Allsvenskan med AIK.

Liedholms insatser har haft en betydande inverkan på svensk fotboll genom åren. Hans arbete som tränare har inspirerat många yngre generationer av svenska fotbollsspelare och hans tekniska expertis har hjälpt till att utveckla den svenska spelfilosofin. Nils Liedholms bidrag kommer alltid att bli ihågkommen inom svensk fotbolls historia.

Kennet Andersson

Kennet Andersson hade en framstående internationell karriär som fotbollsspelare för Sverige. Han spelade i tre världsmästerskap och gjorde ett av sina mest minnesvärda mål mot Brasilien 1994, där han nickade in en kvittering på övertid. Under sin tid i klubbfotbollen nådde han stora framgångar med Lazio och Bologna.

Clubbenkamperna var också fyllda av imponerande prestationer för Kennet Andersson i Allsvenskan. Hans tid med IFK Göteborg visade sig vara särskilt minnesvärd när han bidrog till klubbens seger i UEFA-cupen 1987. Med sitt skickliga anfallsspel och förmåga att göra avgörande mål blev Kennet Anderssons närvaro ofta kännbar på planen under dessa stunder av rivalitet och spänning.

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović är en av de mest framstående fotbollsspelarna i Sverige och har haft en imponerande karriär både nationellt och internationellt. Han utvecklades som ung talang inom Malmö FF:s ungdomsakademi innan han gjorde sitt genombrott som professionell spelare. Med sin exceptionella talang och hårda arbete blev hans stjärna snabbt global när han spelade för klubbar som Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona, ​​Milan, Paris Saint-Germain och Manchester United.

Hans bedrifter med olika klubbar är imponerande, inklusive att vinna flera ligatitlar och andra prestigefyllda titlar. Han var toppmålscorern inom Allsvenskan under sin tid med Malmö FF 2001–2004 samtidigt som han bidrog till klubbens seger i Svenska Cupen. Under sina år utomlands vann Zlatan flera ligatitlar med sina klubbar samt individuella utmärkelser såsom Guldbollen för bästa svenska fotbollsspelaren.

 • Ungdomsutbildning och tidiga år
 • Global stjärnstatus
 • Framgångar med olika klubbar

Henrik Larsson

Henrik Larsson är en av de mest framstående fotbollsspelarna i Allsvenskan genom tiderna. Han började sin resa i Högaborgs BK innan han gick vidare till Helsingborgs IF och Feyenoord. Hans spelstil och målsinne gjorde honom till en ledande spelare inom svensk fotboll.

Larssons påverkan sträckte sig även utanför Sverige, där han hade stor betydelse på den internationella scenen. Genom sina framgångar som anfallare för Celtic FC vann han flera titlar, inklusive UEFA Cup-finalen år 2003.

Henriks Larssons arv inom svensk fotboll är oskiljaktigt från hans imponerande prestationer både nationellt och internationellt. Hans tekniska skicklighet, snabbhet och förmåga att göra mål har satt standarden för kommande generationer av svenska fotbollsspelare.

Framtiden för Allsvenskan

Ungdomsutvecklingen är avgörande för framtidens Allsvenskan. Genom att prioritera talangutbildning och ge unga spelare möjlighet att utvecklas, kan ligan säkerställa en kontinuerlig tillströmning av kvalificerade fotbollsspelare. Det är viktigt att klubbar och förbund samverkar och investerar i ungdomsakademier för att främja framgång både nationellt och internationellt.

Allsvenskan står inför ökad internationell konkurrens. För att behålla sin position som Sveriges främsta fotbollsliga bör man fokusera på global rekrytering av spelare samt marknadsföring utanför landets gränser. Genom att attrahera utländska talanger kan Allsvenskan höja nivån på spelet samtidigt som den lockar en bredare publik både hemma och internationellt.

Ungdomsutveckling

Satsningar på ungdomsakademier bidrar till att forma framtidens talanger inom fotbollen. Genom dessa akademier ges unga spelare möjlighet att utveckla sina färdigheter och växa som idrottare. Talangutvecklingsprogram för unga spelare ger dem den nödvändiga träningen och stödet för att nå sin fulla potential inom fotbollen. Samarbeten med lokala fotbollsföreningar skapar en plattform där unga talanger kan få spela i mer konkurrensutsatta miljöer och testa sina färdigheter mot andra lovande spelare.

Internationell konkurrens

Attrahera utländska spelare till Allsvenskan genom att erbjuda attraktiva kontrakt och möjligheter till utveckling. Genom att locka talanger från andra länder kan vi höja den övergripande nivån på ligan och öka konkurrensen.

Delta i internationella turneringar och tävlingar för att ge svenska klubbar möjlighet att visa upp sig internationellt. Detta ger inte bara en chans till erfarenhet och exponering, utan också en möjlighet att locka intresse från potentiella investerare eller sponsorer.

Förstärkning av svenska klubbars ekonomi är avgörande för att kunna konkurrera med andra europeiska ligor. Genom sponsoravtal, TV-rättigheter och ökad publikintresse kan klubbarna stärka sin ekonomi och därmed investera mer i spelarkvalitet samt infrastrukturåtgärder som bidrar till framstående prestationer inom nationella såväl som internationella sammanhang.

Publikintresse

Marknadsföring och PR-aktiviteter spelar en avgörande roll för att öka publikens intresse. Genom att skapa spännande matchupplevelser med underhållande evenemang runt omkring matcherna kan vi få publiken att känna sig engagerad. Dessutom bör vi utnyttja innovativa sätt, som sociala medieaktiviteter, för att på ett djupare sätt engagera fansen och skapa en stark koppling till ligan.

Allsvenskan i media

TV-sändningarna av Allsvenskan har ökat markant de senaste åren. Fler matcher sänds nu på både traditionella TV-kanaler och streamingtjänster, vilket ger fansen ännu större möjlighet att följa sina favoritlag direkt från soffan. Sportjournalister spelar också en betydande roll genom att ge expertanalyser och rapportera om matcherna på olika plattformar. Sociala medier har dessutom revolutionerat hur fans interagerar med ligan, spelarna och varandra, skapandes ett starkare gemenskap inom fotbollssamhället.

TV-sändningar

Direktsända matcher är en av de mest populära formerna av TV-sändningar för Allsvenskan. Genom att se matcherna live kan fans uppleva spänningen och intensiteten i realtid. Studioanalyser ger tittarna insikter och expertkommentarer om olika lag och spelarprestationer, vilket fördjupar deras förståelse för spelet. Matchreferat och höjdpunkter ger en sammanfattning av viktiga händelser från varje match, vilket gör det möjligt för fans som har missat matchen att hålla sig uppdaterade med de avgörande ögonblicken.

Sportjournalistik inom Allsvenskan fokuserar på att informera, analysera och ge perspektiv på fotbollsligan. Journalister bevakar inte bara själva matcherna utan rapporterar också om övergångsrykten, tränarnas strategier samt spelarnas prestationer både under träning och i tävlingssammanhang.Fans kan få tillgång till nyheter genom traditionella media såsom tidningar eller undersöka sociala medieplattformars uppdaterade inlägg från klubbar, spelare eller sportjournalister.

Sociala medier har revolutionerat sättet vi engagerar oss i sportevenemang idag. Supportrar använder plattformarna för att uttrycka sin kärlek till sina favoritlag, dela sina åsikter och diskutera resultatet efter en allsvensk match.Dessutom används sociala medier också av klubbarna själva som ett verktyg för marknadsföring och att interagera med sina fans på ett mer personligt sätt. Genom sociala medier kan Allsvenskan nå en bredare publik och skapa en starkare gemenskap bland fotbollsfans i hela Sverige.

Sportjournalistik

Spelarintervjuer är en viktig del av sportjournalistiken i Allsvenskan. Genom att höra spelarnas egna tankar och reflektioner får vi insikt i deras motivation och strategi inför matcherna. Tränarutlåtanden ger oss ytterligare perspektiv på lagets taktik och förberedelser inför kommande matcher. Analyser och taktiska genomgångar fokuserar på de olika lagen, deras styrkor och svagheter samt vilka strategier som kan användas för att maximera chanserna till seger. Allt detta bidrar till en heltäckande bevakning av Allsvenskan som Sveriges främsta fotbollsliga.

Fans och sociala medier

Supportrarnas engagemang på sociala medier är en viktig del av Allsvenskan. Genom att dela bilder, videor och kommentarer skapar fansen en stark gemenskap online och visar sitt stöd för sina favoritlag. ”Man of the Match”-omröstningar online ger också supportrarna möjlighet att rösta på den spelare som de tycker var bäst i varje match. Dessutom tillåter ”behind-the-scenes”-klipp från lagens träningar fansen att få en unik inblick i vad som händer bakom kulisserna.

I samband med Allsvenskan kan du förvänta dig följande från supportrar och sociala medier:

 • Delning av bilder, videor och kommentarer för att visa stöd
 • Online omröstningar för att välja veckans bästa spelare
 • Exklusiva klipp från lagträningarna

SENASTE NYTT

Här kan du läsa senaste nytt om fotbolls nyheter

Till nyheter
Nytt sponsoravtal med Bundesliga och Serie A matcher

Operatören Bet O bet har meddelat sitt sponsorskap av den direktsända sändningen av Bundesliga och [...]

Tankar kring Stryktipset system 09/09

Analytisk Förberedelse: En Djupgående Granskning När Stryktipset släpps av Svenska Spel sätter vi omedelbart igång [...]

Tankar kring Europatipset system 7/9

Europatipset på torsdag ser ut att bli en intressant kupong med matcher från EM-kvalet, Damallsvenskan, [...]

VIKTIGT! Pinnacle Cup – Ny kommande E-sport turnering

Hej kära läsare! För några dagar sedan kom de glada nyheterna! Pinnacle cup drar igång [...]

Viktiga tips för lyckad betting – Sportnyheter

Vill du förbättra dina chanser att vinna på betting? Då har du kommit till rätt [...]

Nyhet: Vilka är de 10 bäst betalda fotbollsspelare

Här kommer vi lista de 10 bäst betalda fotbollsspelare som fortfarande är aktiva i sina [...]

Vem har vunnit Champions League flest gånger?

Vem har flest Champions League titlar? Titeln för det lag som har vunnit flest Champions [...]

Nyhet: Betfair exchange guide för nybörjare

Betfair Exchange är en spännande plattform för spel och vadslagning där användarna kan agera både [...]